onsdag 6 september 2017

Dags för D-vitamin 2017

Nu då det är höst och Solen inte når upp till 45 graders höjd på himlen så är det viktigt att få i sig D-vitamin. Visar här tre sorter med olja i. Olja /fett underlättar upptaget men har man tabletter så går det bra med tex att äta en smörgås med smör på i samband med tabletten, för att få samma effekt.



Den översta  ( gula ) D-vitamin från Life använder jag nu och den är på 50 µg styck och är 90 oljekapslar per förpackning (Tror priset var ca 179 kr) och räcker ca 1,5-3 månader om man tar 1-2 kapslar/dag = 2000- 4000 IE dag .



D-pearls, den andra uppifrån, från Pharma Nord är på 20 µg och är 120 st oljekapslar per kartong. Själva kapslarna är mindre och lätta att svälja för de som har problem med det . Kostar 75 kr på Apotea.se och kan ju var en fördel om det är lågdoserat för vissa och andra kan ta fler. (Finns även en D-pearl på 38 µg)



Sist här är Holistic med Vitamin K2 på 45 µg och D-vitamin i 50 µg i samma kapsel . K2 ska väl vara bra för att få kalk ( kalcium) till rätt ställen i kroppen, som till tänder och ben och bort från ådror där det kan göra skada . Den kostar, ser jag nu vid en googling, 239 kr för 60 kapslar i kokosolja hos b.la. apotea.se (Obs jag har kladdat lite ang zink mm på burken  )

Säkra doser ska ligga mellan 2000-4000 IE /dag  beroende på om man är kvinna eller man, vikt mm men se bifogad film för lite mer info om detta plus googla. Jag återge bara det jag själv läst om och är inte utbildad på detta område. Man kan ta ett D-vitamin test hos sin husläkare eller beställa ett eget prov för nästan samma peng ( om man inte har frikort) via tex Blodkollen.se eller Werlabs.se för att få veta säkert. Höga överdoser kan ge höga kalcium värden i blodet som kan orsaka njurskador, så bästa är att inte överdriva intaget.



Omvandlingen till IE är µg gånger 40. Tex, 20 µg *40 = 800 IE ( IE = Internationella Enheter och IU på engelska ) och 50 µg *40 = 2000 IE och så vidare.
( µg=mcg=mikrogram )


Länkar :
Solhöjd: https://rl.se/sol_maane
D-vitamin föreläsning från 2011 med Mats Humble https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Magmaskin läge 4 a

Efter ca 1,5 dagars vila från kreatinin och träning så ökade jag på magmaskinen till läge 4 från läge 3.  Säger i filmen...